Här finns det tips och info om japanskt mode och japanska kläder. Det är ett komplicerat och ständigt förändrande ämne, där alla har olika åsikter om vad som är vad, samt vad som är ”rätt” eller ”fel” för en viss stil, men någon slags överblick kan du säkert få!

Harajuku

Harajuku är Japans modecenter och trendsättare nummer ett. Det är ett område som sprider sig ut från Harajuku Station i Tokyo där en enorm mängd ungdomar, främst mellan 16 och 20 år gamla, samlas varje år. I genomsnitt stannar ungdomarna i Harajuku i fyra år och när en ny generation kommer i samband med det japanska skolåret så försvinner en av de äldre generationerna. De lämnar den sprudlande ungdomsscenen för att gå vidare till det ”riktiga” livet. Detta innebär även att trenderna och trendsättarna byts ut väldigt ofta, så det finns alltid spännande nya idéer och modeslingor att följa. Det gör även att det är svårt att definera stilen.

Harajuku

Ibland kan man se rubriker som ”Harajuku är död!”, men som @TokyoFashion skriver på Medium så är det ”fake news”. Sanningen är att stilen förändras konstant, både i små och stora steg. Visst, de gamla trenderna dör ut – men scenen är lika levande som alltid. Harajuku är inte EN stil eller look, utan ett område där NYA stilar och lookar uppfinns konstant, eftersom allting är tillåtet. Designers och andra kreativa människor kommer dit för att experimentera utan att bli dömda.

Gothic lolita

Gothic lolita

Lolita

I västvärlden har begreppet ”lolita” andra anknytningar än i det japanska modet. Troligtvis syftar det bara till att det var unga flickor och kvinnor som började bära stilen – för att skilja sig från de tidigare generationerna. Lolita fashion är inspirerat av kläderna som var vanliga under den Viktorianska tiden i England och har en klassisk elegans i flickaktig stil. Det finns massvis av understilar i olika inriktningar, så som Gothic Lolita, Country Lolita, Pirate Lolita, Punk Lolita, Sweet Lolita och många fler.

Gyaru

Ganguro girls

Ganguro ”gals”

Precis som Lolita syftar även ”Gyaru” till unga flickor, då ordet kommer från Engelskans ”gal” och är nu synonymt med modestilen, samt flickorna som bär den. Kläderna har en väldigt flickaktig, något barnslig, stil med volanger och spets. I kontrast till den kan man räkna med att tjejerna har färgat hår, massvis av smink, stora lösögonfransar, färgade kontaktlinser, målade naglar och så många accessoarer som möjligt. Stilen är ytterligare ett uppror mot de mer traditionella generationerna, så de har till och med utvecklat ett eget språk som är helt obegripligt för äldre att förstå. Vissa av dem skaffar en (så mörk som möjligt) solbränna för att skilja sig ännu mer från äldre generationer och då kallas stilen för Kuro Gyaru. Självfallet finns det oändliga understilar med inflytanden från alla världens hörnor och alla tider i historien.

Decora

Decora (som i att dekorera) börjar med relativt simpla kläder, till exempel en vanlig tröja med en kjol, men sedan går det ut på att sätta på så många accessoarer som möjligt – i så många starka färger som möjligt. Klistermärken, smycken, benvärmare, armband, halsband, ringar, hårspännen, smink, glitter, färgade hårförlängningar och så vidare och så vidare. Så många lager som möjligt! Stilen har på senare år utvecklats till och ersatts av t.ex. Fairy Kei, samt OTT (Over The Top).

Visual kei

Visual kei

Visual Kei

Visual Kei är stilen och kulturen som kretsar kring japanska rock (J-Rock). En salig blandning av punk, glam, heavy metal och ovanliga frisyrer. Det maskulina och feminina blandas tills de båda är samma sak.

Kimono style

Traditionell kimono används fortfarande i Japan, men nu används de även i en modern blandningsstil, där man exempelvis bär en kimono tillsammans med andra stilar, eller gör jackor som liknar kimonos.


Detta var endast ett litet urplock ur det japanska modet. Det finns många fler stilar och understilar att utforska i den sprudlande modekulturen från Japan, så gå gärna vidare och läs mer! Wikipedia har en bra sammanfattning av stilar om man vill få vidare insikt. Du kan alltid experimentera och hitta din egna stil.